Sinds 1986 heeft de Voedselbank Brussel-Brabant zich als doel gesteld de strijd aan te binden zowel tegen de honger als tegen de verspilling. Zij maakt deel uit van de Belgische Federatie van Voedselbanken (www.foodbanks.be) die zelf aangesloten is bij de Europese Federatie van Voedselbanken.
Enerzijds zijn er duizenden mannen, vrouwen en kinderen die honger lijden in Brussel en de beide provincies Vlaams- en Waals-Brabant. Anderzijds beschikken de distributieketens, de voedingsindustrie, de veilingen en de Europese Unie over belangrijke productie- en stockoverschotten.
Onze taak bestaat erin deze voedingswaren te recupereren en te beheren teneinde ze te kunnen bedelen aan diegenen die honger lijden.
Het ophalen, het beheer en de herverdeling van de eetwaren zijn onderworpen aan zeer strikte ethische normen.
Alle voedingsoverschotten, van welke herkomst ook, moeten absoluut kosteloos worden verkregen en herverdeeld aan minderbedeelde personen.
Alles moet in het werk worden gesteld opdat de waren, bestemd voor de minderbedeelden, in overeenstemming zouden zijn met de voorschriften op het vlak van de voedselveiligheid. Dat betekent kwaliteitscontrole bij aankomst, nazicht van de vervaldata, behoud van de koude keten,...
Alle levensmiddelen, die wij krijgen, worden bezorgd aan de minderbeelden door tussenkomst van caritatieve verenigingen, die zorgvuldig werden uitgekozen op basis van heel wat criteria, waaronder hun werk op het terrein.
Onze werking wordt volledig verzekerd door vrijwilligers; aan onze materiële en financiële behoeften wordt voldaan door allerhande giften.
De levensmiddelen, die wij kosteloos inzamelen, zijn afkomstig van:
Alle ingezamelde producten worden naar onze opslagplaats te Brussel gebracht, waar ze gecontroleerd, gesorteerd en opgeslagen worden. De regels betreffende hygiëne en voedselveiligheid worden daarbij op de meest strikte wijze in acht genomen. Onze uitrusting laat toe het behoud van de koude keten die voor een aantal eetwaren niet mag worden onderbroken, te verzekeren.
De nodige uitrusting wordt gefinancierd met giften vanwege ondernemingen, service clubs en particulieren.
Wij zijn gestructureerd zoals een onderneming, met een afdeling administratie (financiën, secretariaat), bevoorrading (prospectie van leveranciers, schenkers en inzamelingsacties), logistiek (vervoer, behandeling, sortering, controle en opslag) en distributie (selectie van en contact met de verenigingen) en public relations.
Elk van deze diensten wordt verzekerd door vrijwilligers – heel dikwijls gepensioneerden of personen met een bijzonder statuut in afwachting van hun pensioen (disponibiliteit, onbepaald verlof,…) – die hun beroepservaring ten dienste willen stellen van diegenen die honger lijden.
Wij bedelen zelf geen levensmiddelen aan de minderbedeelden. Wij verdelen ze tussen verschillende caritatieve verenigingen uit Vlaams- en Waals-Brabant en Brussel. Deze hebben de opdracht mensen in zorgelijke levensomstandigheden te begeleiden om hen terug een plaats te bezorgen in de maatschappij.
Om te voldoen aan specifieke noden hebben we een systeem van bedeling op punt gezet, waarbij eetwaren de dag zelf worden gebracht naar de plaats waar ze zullen worden verbruikt. Het gaat over de bedeling van :
Graag geven wij aan scholen, verenigingen en particulieren informatie over de werking van de Voedselbank door een presentatie zowel in onze gebouwen als op verplaatsing.
Heeft u belangstelling: publicrelation@foodbank-brabant.be
Om onze activiteiten te ontwikkelen en tegemoet te komen aan de groeiende vraag, hebben wij voortdurend behoefte aan eetwaren, conserven, dranken, ...
Wij zijn op zoek naar mensen met een warm hart die ons helpen bij het volbrengen van onze opdracht: de strijd tegen de voedselverspilling.
De Voedselbank heeft vooral een logistieke opdracht, met o.a. ook een vraag naar invulling op: financiën, aankopen, informatica, human resources, contact caritatieve verenigingen, public relations, vormingen, secretariaat/onthaal, vertalingen, bestellingen, stock control, beleidscontroleur, jurist, onderhoud wagens, onderhoud materiaal, onderhoud gebouw, voorbereiding bestellingen, clarkist, EHBO, keukenhulp, magazijn bediende.
Is dit iets voor jou: bab-vbb@foodbank-brabant.be
Hoewel al onze medewerkers vrijwilligers zijn, moeten wij een aantal functioneringskosten dekken, die inherent zijn aan onze activiteiten (huur,brandstof, elektriciteit, verwarming, transportkosten, ...).
Gezien het groeiend belang van de hoeveelheid levensmiddelen die wij bedelen hebben wij tevens een groeiende behoefte aan : diepvriezers en koelinstallaties voor de opslag, heftrucks, computers en randapparatuur, kantoormeubelen, ...
Om onze opdracht te vervullen moeten wij kunnen rekenen op talrijke partners, waaronder particulieren, ondernemingen en Service Clubs.
Uw steun kan verschillende vormen aannemen :
Afgezien van de specifieke en essentiële inbreng van de voedingsindustrie en de distributieketen kan u uw steun op drie andere manieren concretiseren :
U kan uw leden betrekken door een inzameling van levensmiddelen te organiseren. U kan ook een van onze projecten financieel of materieel steunen.
Alle giften zijn welkom om de Voedselbank te helpen. De giften kunnen overgemaakt worden eenmalig of via een permanent order ten voordele van de Voedselbank. Wij rekenen op uw steun. In naam van de minstbedeelde personen, bedanken wij u van harte voor uw gift.
Fiscaal attest voor alle giften van € 40 en meer gestort in eenzelfde kalenderjaar.
U kan storten op het rekeningnummer BE90 0682 1093 6732 van de Voedselbank Brussel-Brabant, Glasgowstraat 16, te 1070 Brussel.
Elke gift van 40 € of meer is aftrekbaar van uw belastingen. Samen met de resultaten van onze actie ontvangt u daartoe begin 2017 een fiscaal attest.
FAVV (Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen: www.favv-afsca.be
POD Maatschappelijke Integratie: www.mi-is.be/nl
BFVB - Belgische Federatie van Voedselbanken: www.foodbanks.be
FEBA - Europese Federatie van Voedselbanken: www.eurofoodbank.eu